1295195365_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

BORSSIKEITTO  

 

Talvisen ulkoilupäivän kruunaa kuuma borssikeitto.  Ei mikään hätäinen nakkiborssi, vaan pitkään haudutettu makuhermoja hellivä itäinen perinneruoka. Parhaan borštšini olen nauttinut yli kolmekymmentä vuotta sitten Moskovassa, mutta myös Tallinnassa saa tänä päivänä ihanan lempeää borštš-keittoa.

Tämän ohjeen olen lukenut 70-luvulla Anna-lehdestä (taisi olla Mysi Lahtisen resepti), mutta vuosien saatossa, monen keiton myötä, ohje on saanut oman keittiöni vivahteita.

Keiton voi mainiosti valmistaa osittain tai kokonaan jo edellisenä päivänä. Suurimman osan valmistumisajasta keitto kiehuu hellalla itsekseen. Valmis keitto vaan paranee lämmitettäessä.

 

lihaliemi

1/2 kg  hirven(naudan) rintaa

2         häränhännän palaa

2         porkkanaa kuorineen

2         sipulia kuorineen

2         persiljan oksaa

2         laakerin lehteä

4 tl      suolaa

15        maustepippuria

 

Huuhtele lihat kylmällä vedellä ja pane kattilaan. Pese porkkanat, mutta älä kuori. Kuorien maku on tärkeä. Lohko porkkanat ja sipulit kuorineen lihojen päälle. Lisää persiljanoksat, laakerinlehdet, suola ja pippurit. Kaada kattilaan kylmää vettä niin, että ainekset peittyvät.

Kuumenna liemi kiehuvaksi ja kuori vaahto pinnalta. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua hiljalleen ainakin kaksi tuntia. Kurkista välillä kannen alle ja lisää vettä kiehumisen aikana tarvittaessa.

Siivilöi liemi parin tunnin kuluttua. Irrota liha häränhännistä ja paloittele rintaliha suupaloiksi. Kypsät lihat lisätään keittoon puoli tuntia ennen keiton tarjoilua.

 

varsinainen keitto

siilattu liemi

selleriä

palsternakkaa

1/2 kg  kaalia

2         porkkanaa

2         kookasta punajuurta

voita paistamiseen

1          sitruunan mehu

2 rkl    vehnäjauhoja

2 rkl    tomaattisosetta

1 tl       hunajaa

mustapippuria myllystä

suola

 

Suikaloi kaali, selleri, palsternakka ja kuoritut porkkanat kiehuvaan liemeen.

Kuori ja suikaloi punajuuret. Sulata rautapannulla voita ja kumoa siihen punajuurisuikaleet. Kaada päälle sitruunan mehu. Sitruunanmehu säilyttää punajuuren kauniin värin. Kääntele suikaleita ahkerasti äläkä anna niiden ruskistua, vain hautua 15 minuuttia.

Lisää suikaleiden päälle jauhot ja kääntele ne pannulla sekaisin. Kumoa ainekset keittoon. Huuhtele pannu kuumalla vedellä ja kaada vesi keittoon. Lisää tomaattisose (ei ketsuppia) ja hunaja. Lisää suolaa tarvittaessa. Pyöräytä kattilaan mustapippuria myllystä. Pippuri saa keitossa maistua. Itse rutistan joukkoon hiukan unkarilaista paprikatahnaa. Keitä keittoa hiljaisella lämmöllä tunnin verran. Läpikuultava ja pehmeä kaali on kypsän keiton tunnusmerkkejä. Pitkään hautunut keitto on pehmoista ja kauniin punaista.

Keitto nautitaan smetanan kanssa, jota jokainen ruokailija ottaa lautaselleen makunsa mukaan.