LIPEÄKALAN VALMISTAMINEN UUNISSA
eli lumikuningattaren valkea unelma
Osta lipeäkala irtonaisena, jos se suinkin on mahdollista. Kaupunkien toreilta tai halleista sitä ainakin löytyy. Tiedustele kauppiaalta liotusaika, yleensä riittää yön yli liottaminen kylmässä vedessä. Kalasta tulee tällöin kiinteämpää. Valuta sitten hetki ennen valmistusta.
Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Ripota pinnalle 2 tl suolaa kiloa kohden ja peitä astia alumiinifoliolla. Kypsennä kala uunissa 220º lämmössä 40-55 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kalasta irtoaa kypsennettäessä runsaasti nestettä vuokaan. Kaada vesi pois ja pyöräytä myllystä maustepippuria kalan päälle.
Valmista kalan kypsyessä valkokastike.
25 g voita
25 g jauhoja
0,5 l lämmitettyä maitoa
suolaa
Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita ne voihin. Lisää kattilaan lämmitetty maito nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 10 minuuttia ja sekoita kastiketta ahkerasti kokkaroitumisen välttämiseksi. Kastikkeen tulee olla samettisen sileää. Mausta kastike lopuksi suolalla. Tästä määrästä tulee kastiketta noin neljälle.
Tarjoile kala hieman jauhoisten, kuorittuina keitettyjen perunoiden kanssa. Lisukkeiksi sopivat säilykeherneet ja suolakurkku. Pöytään laitetaan myös maustepippurimylly, josta jokainen saa pyöräyttää pippuria kalalle makunsa mukaan.
100 g molvasta valmistettua lipeäkalaa sisältää keskimäärin
proteiinia 6 g, rasvaa 0,1 g, hiilihydraatteja 0 g, energiaa 25 kcal/100 kJ